Kunst enzo

Samen kunst beleven

Samen dingen doen zoals kunst bekijken, zingen, dansen, schilderen, de natuur en de liefde voor dieren beleven is een fijne manier om verbinding en een gelijkwaardig contact te maken. Het draagt enorm bij aan het gevoel  van zingeving, zelfexpressie,  zelfvertrouwen en beleving. Ook al is er verlies van geheugen en zelfbewustzijn,  ergens in het lichaam is de persoon nog aanwezig. Het emotionele (gevoels-)brein gaat nooit verloren.

Muzikale herinneringen

Bij  mensen met dementie kan muziek vergeten herinneringen of het gevoel hiervan naar boven halen. Belangrijke momenten in het leven zijn vaak gekoppeld  aan muziekherinneringen. Momenten van geluk, verdriet en vreugde. Smaken van muziek verschillen en daarom belangrijk dat we weet hebben  van vooral de muziek die rond het 20e levensjaar emotioneel raakte en van de persoonlijke voorkeur.

www.radio-remember.nl  Belevingsradio om naar te luisteren voor mensen met dementie, dat plezier, rust en ontspanning biedt.

-->

Tip

IVN- (Instituut Voor Natuureducatie en duurzaamheid) biedt een training voor mantelzorgers, vrijwilligers en professionals  die erop gericht is om natuurbeleving voor mensen met dementie te stimuleren.

www.ivn.nl

Natuur

De natuur leent zich bij uitstek om mensen te prikkelen. Bepaalde plekken, geuren of ervaringen in de natuur brengen je terug naar prettige herinneringen uit het verleden. Buiten zijn is goed voor de stemming, het dag- en nachtritme en de algehele gezondheid. Een natuurlijke omgeving vermindert stress, verbetert de concentratie en nodigt uit tot bewegen

Yoga

Het lichaam kan veel stress ervaren en het lijkt of de gedachtenstroom soms niet lijkt te stoppen. Yoga kan dan helpend zijn. Yoga is een intuïtieve manier van contact maken met het lichaam en weer in beweging komen. Door contact te maken met het lichaam, wordt het helderder in het hoofd en is er aandacht voor de yoga-beoefening.  Ook voor de dierbaren rondom de mens met dementie is yoga een manier om lichaam en geest weer tot rust te brengen.